Bedrijf verkopen
Uw bedrijf verkopen? Wij begeleiden u bij het volledige verkooptraject.
Lees verderDe zakelijke dienstverlening ondergaat aanzienlijke veranderingen, gedreven door een combinatie van personeelskrapte, technologische vooruitgang en strategische herpositionering. Een cruciaal element in deze dynamiek is de toenemende trend van fusies en overnames (M&A). Deze marktupdate richt zich op de recente markt- en M&A-ontwikkelingen binnen de zakelijke dienstverlening.
Uit data van het CBS blijkt dat de omzet van de zakelijke dienstverlening in het derde kwartaal van 2023 een stijging van 8,1 procent vertoonde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoewel dit klinkt als flinke groei, is deze toch kleiner dan in voorgaande kwartalen.
Binnen vrijwel alle sectoren van de zakelijke dienstverlening was er sprake van omzetgroei. Wel was deze groei over het algemeen lager dan in het vorige kwartaal. Bij IT-dienstverleners steeg de omzet met 6,6 procent, wat de dertiende opeenvolgende kwartaalgroei vertegenwoordigt. De reisbranche kende een indrukwekkende stijging van ruim 13 procent in omzet, terwijl de beveiligingsbranche een groei van bijna 24 procent liet zien.
Net als in het vorige kwartaal zagen architectenbureaus als enige branche binnen de zakelijke dienstverlening hun omzet dalen met 1,7 procent. Aan de andere kant groeide de omzet bij ingenieurs met 7,5 procent.
In voorgaande jaren vonden er veel M&A-activiteiten plaats in de sector zakelijke dienstvelening. Volgens PitchBook werden in 2021 en 2022 de meeste deals gesloten in management consulting, technology services, digital consulting en engineering. Volgens het jaarlijkse M&A Trendonderzoek van M&A en Ansarada staat de zakelijke dienstverlening op de derde plaats van sectoren waar de meeste fusies en overnames worden verwacht in 2024. Consolidatie in de accountancy is hierin één van de belangrijkste ontwikkelingen.
Veel bedrijven in de sector bieden een verborgen winstpotentieel dankzij de vele mogelijkheden tot efficiencyslagen en kostenbesparingen. Het verhogen van de productiviteit vereist vaak aanzienlijke investeringen, met name in ICT, maar ook in domeinen zoals marketing en HR. Kleine kantoren kunnen zich deze investeringen niet altijd veroorloven. Voor hen kan het een interessante stap zijn om samen te gaan met een groter, kapitaalkrachtiger kantoor of een investeerder.
In het verleden heeft het streven naar schaalgrootte al geleid tot consolidatie onder assurantietussenpersonen. Op dit moment voltrekt zich een vergelijkbare ontwikkeling binnen de accountancy. Een voorbeeld hiervan is de betrokkenheid van Waterland, die in september 2022 toetrad tot De Jong & Laan. Door middel van een buy-and-build strategie willen zij het accountantskantoor versneld laten groeien. Een ander voorbeeld is de overname van Brouwers Accountants eind 2022 door het Belgische PIA. Sinds de overname hebben zij al meer dan 10 kantoren in Nederland overgenomen.
In lijn met recente rapporten van ING en ABN AMRO wordt ook personeelskrapte geïdentificeerd als een dominante factor die M&A in de zakelijke dienstverlening stimuleert. Accountants zijn schaars, en veel kantoren hebben moeite personeel te werven en op te leiden. Een ander kantoor kopen om op die manier mensen binnen te halen of juist aansluiting zoeken bij een grotere partij die al over geschikt personeel beschikt kan dan een oplossing zijn.
De zakelijke dienstverlening bevindt zich op een punt waar diverse factoren verandering teweegbrengen. Fusies en overnames blijven van groot belang voor organisaties die op deze veranderingen in de markt willen inspelen.