Bedrijf verkopen
Uw bedrijf verkopen? Wij begeleiden u bij het volledige verkooptraject.
Lees verderDe groei in de afgelopen jaren in het aantal fusies en overnames in de sector groothandel blijft doorzetten. Recente cijfers van het CBS laten een stijging van ruim 39% zien in de afgelopen tien jaar. Ondanks (of misschien wel dankzij) de corona perikelen vonden er in 2021 een recordaantal van 850 transacties plaats. In vergelijking: in 2011 vonden er slechts 610 transacties plaats. Waar komt deze enorme stijging vandaan? Wij vroegen het Hans van de Pas, fusie- en overnamespecialist bij Match Plan Fusies en Overnames.
‘De laatste jaren is er een sterke stijging te zien in het aantal transacties’ vertelt Van de Pas, ‘er is een trend ontstaan waarbij de relatief kleinere bedrijven overgenomen werden door hun grote concullega’s’. Deze trend heeft met meerdere factoren te maken. ‘Veel ondernemers actief in de groothandel zien dat klantverwachtingen steeds hoger worden. Klanten willen niet alleen de beste prijs maar er wordt ook met toenemende mate verwacht dat ondernemers investeren in logistieke oplossingen, innovatie en duurzaamheid. Ook is het duidelijk dat een digitaliseringsslag voor veel ondernemers noodzakelijk is. Van de Pas stelt; ‘Het traditionele fysieke model is kwetsbaar. Dit hebben we heel goed kunnen zien tijdens de pandemie. De groothandel dreigt als ‘fysieke intermediair’ niet langer meer uniek te zijn. Innovatie is hier het sleutelwoord.’ Tot slot zorgt de huidige stijging van grondstof- en transportkosten voor de nodige uitdagingen. ‘Het vergt echt ondernemerschap om hier goed op in te spelen qua prijsbeleid, maar zeker ook qua interne systemen en communicatie naar klanten.’
Van de Pas concludeert dat de stijging in het aantal overnames dan ook niet verrassend is. ‘De combinatie van de corona pandemie en alle andere genoemde uitdagingen zorgen voor veel overnameactiviteit. Schaalvergroting en internationalisering zorgen ervoor dat het makkelijker is om met deze uitdagingen om te gaan, hetgeen zich heeft vertaald in een toename in het aantal overnames.
Transacties vinden zoals gezegd niet alleen in eigen land plaats. De trend van internationalisering is duidelijk terug te zien in het grote aandeel van Europese grensoverschrijdende transacties. Waar dit aandeel in 2013 nog rond de 40% lag, zien wij dat het aantal internationale deals in 2021 is doorgestegen naar circa 50%. ‘Deze ontwikkeling kan gerelateerd worden aan het toenemende belang van internationalisering’ stelt Van de Pas; ‘door te internationaliseren kan verdere omzetgroei worden gerealiseerd. De klanten van de groothandel worden natuurlijk ook internationaler en om aan de wensen van de klanten te blijven voldoen, moet je als groothandel volgen. Voordeel hierbij is dat door het internet de wereld veel kleiner is geworden. De business is hierdoor internationaler en transparanter geworden. Om buiten de landsgrenzen te kunnen participeren wordt het overnemen van buitenlandse branchegenoten een telkens gangbaardere strategie.’
Ondanks de toename van het aantal deals, is de gemiddelde betaalde multiple voor groothandels al enige tijd stabiel (circa 5,5x EBITDA). Dit is volgens Van de Pas logisch omdat de multiple al langere tijd ruim boven het gemiddelde van het MKB in Nederland ligt (gemiddeld 4,85x EBITDA). Bovendien moet de groothandel steeds vernieuwen en verbeteren om haar bestaansrecht te bewijzen. Het is dus de verdienste van de groothandel dat ze deze multiple kunnen continueren door de dienstverlening te verbeteren. Verder is de schaalbaarheid van de groothandel een groot voordeel. ‘Door de omzet te verhogen, waarbij de vaste kosten min of meer stabiel blijven, kunnen de marges worden geoptimaliseerd. Deze potentie zorgt ook voor de relatief hoge multiple’ vertelt Van de Pas.
Volgens Van de Pas zal de overnameactiviteit in 2022 aanhouden. Van oorsprong is de groothandel conjunctuurgevoelig en internationaal georiënteerd. Mocht het economisch goed blijven gaan en de wereldhandel floreren, dan kan dit direct worden teruggezien in de sector. Dit wordt onderstreept door het gegeven dat ruim 71 procent van de totale toegevoegde waarde in de groothandel wordt gegenereerd door export, terwijl dit voor de algehele Nederlandse economie slechts 37 procent is. Omdat de hoogconjunctuur, de internationalisatieslag en de consolidatieslag naar verwachting aankomend jaar nog zullen voortzetten, zal ook de overnameactiviteit aanhouden.