Bedrijf verkopen
Uw bedrijf verkopen? Wij begeleiden u bij het volledige verkooptraject.
Lees verderUit de meest recente cijfers blijkt dat er afgelopen jaar 590 fusies en overnames hebben plaatsgevonden binnen de bouw- en installatiesector. Dit is het hoogste aantal overnames in maar liefst vijftien jaar tijd. De overnamedynamiek door de jaren heen zit in een stijgende lijn waarbij er afgelopen jaar, ondanks de coronaperikelen, dus een recordaantal fusies en overnames heeft plaatsvonden. Waar komt deze significante stijging in overnameactiviteit vandaan? En wordt er verwacht dat het aantal overnames zal blijven toenemen? Wij vroegen het collega Sebastiaan Hoftijzer, overnamespecialist bouw en installatie.
‘Een belangrijke reden voor de sterke stijging in de fusie- en overnameactiviteit is dat veel ondernemers aan het jagen zijn op schaalvoordelen’ vertelt Hoftijzer. Ondernemers binnen de bouw- en installatiesector ondervinden uitdagingen door stijgende inkoopkosten. De prijzen van onder andere hout, staal en plastic zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Dit wordt gevolgd door de stijging van energie-intensieve materialen als beton, bakstenen en cement. Wanneer ondernemers meerdere bedrijven samenvoegen door middel van overnames creëren zij schaalvoordelen. Grotere bedrijven kunnen meer invloed uitoefenen op inkoopprijzen. Daarnaast kunnen grotere bedrijven processen efficiënter inrichten (denk aan o.a. HR, finance, sales, marketing en logistiek).
De gehele economie kampt met enorme werknemerstekorten. Zo ook de bouw- en installatiesector. Volgens overnamespecialist Hoftijzer is dit ook terug te zien in het aantal overnames. ‘Er is een enorme schaarste aan vaktechnisch personeel doordat er met name tijdens de economische crisis van 2008 tot 2013 flink is gesneden in de personeelsbestanden. In die periode zijn veel arbeiders van sector gewisseld en was er minder perspectief waardoor er ook minder opleidingen in de bouw- en installatiesector zijn gekozen. Hierdoor is er een groot tekort aan vakbekwame arbeidskrachten ontstaan. Het overnemen van een bedrijf inclusief het personeelsbestand wordt een steeds populairdere strategie om nieuw personeel binnen te halen. Dit is een tweede belangrijke verklaring van de stijging in het aantal fusies en overnames.
Daarnaast is er veel kapitaal op de markt en zijn de rentes nog steeds relatief laag. Dit zorgt ervoor dat niet alleen strategische partijen, maar ook investeerders in toenemende mate actief zijn in overnames binnen de bouw- en installatiemarkt. Investeerders werken vaak vanuit een fonds aan een zogenoemde buy and build strategie waarin ze diverse kleinere bedrijven toevoegen aan hun steeds groter wordende platformorganisatie. Dit zorgt voor een consolidatieslag in de markt. De bouw- en installatiesector is daarin een steeds interessantere sector voor investeerders. De markt is nog steeds erg versnipperd (er zijn relatief veel kleine partijen actief). Daarbij hebben veel bouw- en installatiebedrijven de afgelopen jaren een significante omzetgroei laten zien en er is een goed en stabiel toekomstperspectief voor de komende jaren. Deze elementen leiden tot interesse vanuit investeringsmaatschappijen. Wij merken bij Match Plan zelf ook in de praktijk dat er steeds vaker investeringsmaatschappijen aan de onderhandelingstafel zitten.
Volgens Hoftijzer zal de overnameactiviteit dit jaar waarschijnlijk nog verder toenemen. ‘Als je kijkt naar de woningnood, de groeiende vraag naar verduurzaming en de personeelstekorten dan zal de groei in het aantal overnames naar verwachting voortzetten. Samen met het gunstige investeringsklimaat en de versnipperde markt, is de kans is groot dat er in 2022 nieuwe records zullen worden gebroken.