Menu Sluiten
Sluiten
Purchase-Price-Allocation

Purchase Price Allocation (PPA)

Wij helpen u bij het maken van een uitgebreide bedrijfswaardering

  • 100+ waarderingsopdrachten voldaan
  • Team met 5 Register Valuators
  • Meer dan 25 jaar ervaring
Lees verder
Terug naar waardebepaling bedrijf
Waardebepaling bedrijf

Wat is een Purchase Price Allocation (PPA)?

Bij de overname van een onderneming wordt niet snel gedacht aan een Purchase Price Allocation (PPA). Dit komt vaak doordat na de overname de focus weer volledig op de strategische en operationele taken van de business wordt gericht. Hierdoor kan het soms een verrassing zijn als de accountant zich meldt met de vraag hoe de koopprijs van de overname verwerkt dient te worden in de geconsolideerde jaarrekening. Mocht dit zich voordoen, dan is een PPA de geschikte oplossing. Maar wat houdt zo’n PPA eigenlijk precies in? En wat zijn de verwachtingen van de diverse betrokken personen, zoals bijvoorbeeld een CFO, controller en een accountant. Kunnen er ook partijen ondersteuning bieden bij dit proces en welke informatie moet ik hiervoor aanleveren? Wij vertellen u graag meer over dit traject.

Interesse in het laten uitvoeren van een Purchase Price Allocation? Plan dan nu uw gratis adviesgesprek in:

Wanneer een Purchase Price Allocation
Purchase Price Allocation voorbeeld

Wanneer een Purchase Price Allocation?

Controleplichtige ondernemingen moeten onder zowel de Nederlandse regels voor de jaarrekening (Richtlijnen voor Jaarverslaggeving (RJ)) als onder de internationale richtlijnen (International Financial Reporting Standard (IFRS)) na iedere overname de koopprijs van de overgenomen onderneming toewijzen aan de overgenomen activa en passiva. Dit gebeurd door het uitvoeren van een PPA.

Wanneer een Purchase Price Allocation?

Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Een onderneming is controleplichtig als in twee opeenvolgende jaren wordt voldaan aan twee van de volgende drie criteria:

  • Er is een balanstotaal van minimaal €6,0 miljoen
  • Er is een netto-omzet van minimaal €12,0 miljoen
  • De onderneming heeft minimaal 50 personeelsleden in dienst
Wanneer is een onderneming controle plichtig
Uit welke elementen bestaat een Purchase Price Allocation
Het toewijzen van de transactieprijs aan de activa, passiva en goodwill

Uit welke elementen bestaat een Purchase Price Allocation?

Het toewijzen van de transactieprijs (van de overname) aan de activa, passiva en goodwill wordt in vakjargon ook wel ‘Purchase Price Allocation’ of ‘PPA’ genoemd. Vrij vertaald naar het Nederlands kan gesproken worden over ‘koopprijs allocatie’. Hierbij moeten alle gekochte identificeerbare activa en de overgenomen passiva worden gewaardeerd tegen reële waarde (op de overnamedatum). Het verschil tussen de reële waarde van activa en passiva en de koopprijs van de aandelen is de goodwill (restpost).

Tastbare activa

Voor tastbare activa (i.e. grond, gebouwen, voorraden etc.) zal dit doorgaans relatief makkelijk op te lossen zijn. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld gebouwen te taxeren. Maar ook de niet tastbare activa in een koopprijs moeten op reële waarde worden ingeschat. Bij deze immateriële (niet tastbare) vaste activa moet u denken aan bijvoorbeeld de waarde van klantrelaties, merknamen, intern ontwikkelde software, technologieën en patenten. Deze immateriële vaste activa staan doorgaans niet op de balans van de overgenomen onderneming en zullen daarom apart gewaardeerd moeten worden.

Niet-tastbare activa

Voor het waarderen van deze niet-tastbare activa is specialisme binnen het waarderingsvak een vereiste. Zo zal de waardebepaling van klantrelaties bijvoorbeeld plaats vinden op basis van de Multi Period Excess Earnings Methode (MEEM). Patenten en of merknamen worden doorgaans gewaardeerd met behulp van de ‘Relief from Royalty’ (RFR) methode. En ook de kostenbenadering als grondslag voor de waardering wordt regelmatig toegepast. Al deze methoden hebben specifieke kenmerken en uitgangspunten.

Purchase Price Allocation Nederlands
Uit welke elementen bestaat een Purchase Price Allocation
Advies bij een PPA

Een Purchase Price Allocation in 6 stappen

Stap 1: Kennismaking en behoefte vaststellen

Stap 2: Wij sturen u een offerte

Stap 3: Aanleveren van documentatie

Stap 4: Uitvoeren van de PPA

Stap 5: Bespreken uitkomst van de PPA

Stap 6: Overhandigen PPA rapport

Hulp bij het uitvoeren van een Purchase Price Allocation

Ondersteunen van bedrijven en accountantskantoren

Match Plan voert PPA’s uit in opdracht van diverse (beursgenoteerde) ondernemingen. Eveneens ondersteunen wij diverse accountantskantoren bij de uitvoering en/of de beoordeling. Binnen het team van Match Plan zijn vijf Register Valuators werkzaam. En onze director valuation drs. Richard Peeters RV heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren en assisteren bij een Purchase Price Allocation.

Ondersteunen bedrijven en accountantskantoren
Gerald Pikkemaat - interview - waardebepaling bedrijf

“Wij hadden een waardebepaling nodig voor onze accountant. Ik had goede ervaringen met Match Plan als organisatie. Ik kende de mensen die daar werkten en prijstechnisch gezien was het interessant.” – Gerald Pikkemaat, Directeur Bisbee Flexonderwijs

Match Plan begeleidt Bisbee Flexonderwijs met een high level waardering.

Referenties waardebepaling

Een aantal van onze referenties

Laden..
Richard Peeters - Match Plan

Vrijblijvend een adviesgesprek inplannen?

Neem contact op met drs. Richard Peeters RV Over drs. Richard Peeters RV