Bedrijf verkopen
Uw bedrijf verkopen? Wij begeleiden u bij het volledige verkooptraject.
Lees verderNadat de verkoper en potentiële koper de eerste informatie hebben uitgewisseld in de vorm van een informatiememorandum en later met elkaar hebben kennisgemaakt, kunnen beide partijen besluiten dat er genoeg overeenkomsten zijn om tot een eerste (globale) intentieovereenkomst (Letter of Intent) te komen. In deze overeenkomst worden op hoofdlijnen de (ver-)koopvoorwaarden opgesteld en worden de gemaakte afspraken uitgewerkt over onder andere de prijs, voorwaarden en eventuele ontbindende factoren. Hierna volgt het boekenonderzoek.
Bij de verkoop of overname van een bedrijf komt er veel kijken. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het boekenonderzoek, ook wel due diligence genoemd. Het boekenonderzoek helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële, juridische en operationele staat van een onderneming en is bedoeld om de asymmetrische informatie tussen partijen te minimaliseren. Voor zowel koper als verkoper is dit essentieel om risico’s in kaart te brengen en weloverwogen beslissingen te nemen.
Wanneer u als ondernemer denkt aan de verkoop of overname van een bedrijf, is het van belang om zeker te weten dat u geen enkel risico over het hoofd ziet. Hier komt het boekenonderzoek in beeld. Het boekenonderzoek is bedoeld om eventuele risico’s en verborgen gebreken in een organisatie bloot te leggen. Hierbij wordt niet alleen naar de huidige situatie gekeken, maar ook naar factoren die de toekomstige waarde van het bedrijf kunnen beïnvloeden. Door deze grondige analyse kunnen beide partijen met meer zekerheid en transparantie tot een definitieve (ver-)koopovereenkomst komen.
Het boekenonderzoek is een kritische fase waarbij zowel de verkoper als de koper hun eigen verantwoordelijkheid hebben:
Als verkoper heeft u een mededelingsplicht. Dit betekent dat u verplicht bent alle belangrijke informatie over uw bedrijf te delen. U wilt immers dat de koper een compleet beeld heeft van de onderneming die hij overweegt over te nemen. Denk hierbij aan financiële cijfers, juridische contracten en eventuele lopende geschillen of andere zaken die van invloed kunnen zijn op de waarde van uw bedrijf.
De koper heeft een onderzoeksplicht. De koper moet grondig onderzoek doen naar de onderneming om een duidelijk inzicht te krijgen in de kansen, risico’s en mogelijke valkuilen. Dit omvat niet alleen financiële cijfers, maar ook operationele processen, juridische verplichtingen en strategische plannen van de onderneming.
Het boekenonderzoek draait om het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van transparantie. Door dit proces zorgvuldig uit te voeren, kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er bij de koper zorgen ontstaan over schulden, juridische kwesties of contracten met klanten en leveranciers. Het doel is dat er aan het eind van het boekenonderzoek geen verrassingen meer zijn, zodat de uiteindelijke transactie zonder zorgen kan plaatsvinden.
Een goed uitgevoerd boekenonderzoek biedt u:
Een boekenonderzoek geeft zowel koper als verkoper gedetailleerd inzicht in alle aspecten van een onderneming. Maar wat gebeurt er na afloop? Welke acties kunnen worden ondernomen op basis van de bevindingen? Het doel van een boekenonderzoek is om een weloverwogen beslissing te nemen over de transactie, waarbij risico’s worden geminimaliseerd en kansen optimaal benut. Hieronder de mogelijke uitkomsten en vervolgstappen:
Als er geen noemenswaardige problemen of risico’s zijn, of als deze naar tevredenheid zijn geadresseerd, kan de transactie doorgaan op basis van de eerder gemaakte afspraken. Het boekenonderzoek bevestigt in dit geval de waarde van de onderneming en dat alles in orde is.
Als het boekenonderzoek nieuwe informatie aan het licht brengt die invloed heeft op de waarde of risico’s van de onderneming (zoals openstaande schulden of juridische conflicten), kan de koper opnieuw onderhandelen over de prijs of voorwaarden. Dit kan leiden tot een aangepaste koopovereenkomst waarin de risico’s worden afgedekt.
Bij identificatie van specifieke risico’s kan worden overeengekomen om extra garanties op te nemen in de definitieve overeenkomst. De verkoper kan dan bepaalde risico’s afdekken of vrijwaringen verlenen om de koper te beschermen mocht het risico zich in de toekomst voordoen.
Hoewel dit niet de meest gewenste uitkomst is, kan het boekenonderzoek soms aantonen dat de risico’s te groot zijn om de transactie voort te zetten. Ernstige financiële problemen, juridische geschillen of operationele kwesties die de waarde of toekomst van de onderneming significant beïnvloeden, kunnen leiden tot het ontbinden van de intentieovereenkomst en het afzien van de overname.
Wilt u zeker weten dat uw bedrijfsovername of -verkoop soepel verloopt? Neem dan vandaag contact op met Match Plan. Wij begeleiden u door het hele boekenonderzoek en zorgen ervoor dat u volledig inzicht heeft in alle facetten van de transactie. Plan een vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken:
"*" geeft vereiste velden aan